Saturday, November 17, 2012

AYAM SERAMA


Seekor ayam Serama jantan di negara asalnya, Malaysia
Ayam Serama (juga dikenali sebagai Ayam Serama Malaysia) adalah sejenis baka ayam katik yang berasal dari Malaysia semenjak 50 tahun lepas.

 Sejarah

Ayam Serama Malaysia merupakan sejenis baka yang agak baru. Sejarah dan asal usulnya yang tepat tidak jelas. Terdapat lagenda yang mengatakan ia merupakan keturunan dari pembiakan silang di antara burung merpati dan ayam. Cerita lain mengisahkan asal bermula dari pemberian hadiah ayam katik oleh Raja Siam kepada sultan tempatan pada zaman dahulu. Serama dipercayai berasal dari Kelantan, sebuah negeri dalam persekutuan Malaysia (berdekatan bersempadanan dengan sempadan Thailand di pantai timur).
Baka moden ayam Serama dipopularkan oleh Wee Yean Een dari Kelantan, yang memberi nama "Serama" bersempena dengan Raja Sri Rama, sebuah watak di dalam Wayang Kulit. Baka ini pertama kali dipamerkan pada tahun 1990. Tahun 2000 merupakan kemuncak popularitinya di Malaysia. Baka ini terjejas teruk semasa wabak selselema burung pada tahun 2004 apabila lebih dari 50,000 ekor serama telah dihapuskan. Walaubagaimanapun, baka ini mendapat kembali kemahsyurannya di Malaysia.
Tidak terdapat penulisan piwaian bagi baka di Malaysia, maupun sebarang tradisi persatuan ayam. Kebanyakan maklumat difahami oleh penternak dan disebarkan secara lisan. Ramai penternak memiliki stail atau jenis yang mereka ternakkan, tetapi sering kali penternak menyimpan beberapa stail. Stail ini sering kali dinamakan sempena gambaran darah keturunan jaguh (contohnya. Husin, Mat Awang), dan juga bentuk umum, ciri-ciri atau kelakuan (contoh. bentuk kurus, bentuk bola, bentuk naga, teleng, stail robot). Dengan itu terdapat banyak kepelbagaian di Malaysia. Kesemua stail berlainan berlawan sesama sendiri dalam pertandingan meja terbuka (sering kali digambarkan sebagai "pertandangan cantik") dan dihakimi oleh para hakim.
Serama Malaysia tidak terhad oleh satu set piwaian di negara asalnya, ini adalah mengapa Serama Malaysia telah berubah begitu banyak dalam tempoh singkat dan masih berubah sehingga sekarang. Terdapat usaha bagi mengesa satu badan rasmi menentukan set piwaian bagi pelbagai stail. Bagaimanapun, sesetengah orang Malaysia menegaskan bahawa piwaian tidak patut ditentukan kerana ia akan menghadkan baka. Salah seorang penternak ayam Serama yang berpengaruh menyamakannya seperti kereta: "Reka bentuk bagi kereta sempurna tidak ditetapkan oleh kerajaan, jadi kenapa mereka perlu menetapkannya bagi ayam Serama. Teknologi sentiasa maju dan kita belajar dan mereka benda baru. Jadi kenapa ia perlu berbeza bagi ayam."

 Di Amerika Syarikat

Pada tahun 2001, ayam Serama pertama kali diimport ke Amerika Syarikat oleh KJ Theodore dari Illinois. Jerry Schexnayder dari Louisiana mengimport kumpulan ke dua. Import oleh Theodore lebih berkualiti, mengandungi gen bagi kecil melampau. Import oleh Schexnayder lebih besar, kekurangan gen sebegitu. Kesemua ayam Serama di Amerika Syarikat merupakan keturunan langsung dari import asal ini. Ayam Serama kemudian dijaja oleh persatuan yang diasaskan oleh Jerry Schexnayder, pemain utama bagi serama, dikenali sebagai Majlis Serama Amerika Utara ("The Serama Council of North America - SCNA"). Majlis ini pertama kali memperkenalkan ayam Serama ke Amerika Utara dalam pelbagai pertunjukkan Ayam Kebangsaan. Pada musim bunga 2004 ayam Serama mencapai mercu tanda bilamana ia mempunyai pertunjukkan ayam Seramanya sendiri yang dikenali sebagai Klasik Cajun ("Cajun Classic") di Baton Rouge, Louisiana. Pada masa itu ayam Serama masih pada titik penting penubuhannya. Kini dengan ayam Serama semakin popular, ia mula mencipta namanya sendiri.
Ayam Serama sedang dalam proses penerimaan oleh Persatuan Ayam Amerika ("American Poultry Association") dan Persatuan Bantam Amerika, dengan perjumpaan kelayakan pertama diadakan pada 2011. Ayam Serama di Amerika Syarikat telah menjadi pertikaian mengenai apa yang dianggap ideal atau piwaian yang perlu diterima. Dua corak pemikiran telah diamalkan bagi menternak ayam Serama samaada ia patut kekal stail Malaysia atau samaada ia perlu menyesuaikan dengan citarasa Amerika. Ideologi kedua telah menjadi peneraju dalam penternakan ayam Serama di Amerika, menengelami "perlumbaan bagi penerimaan" pada tahun 2010 dengan perjumpaan kelayakan pertama.

 Di Eropah

Ayam Serama mula diimport masuk ke UK sekitar 2003-2004. Ayam Serama ini diimport dari Amerika dan secara langsung dari Malaysia. Asas kawanan ayam Serama di UK terdiri daripada hanya beberapa dozen ayam. Pada tahun 2005, sekumpulan kecil pemilik ayam Serama dan peminat memutuskan untuk Kelab Ayam Serama British <refKelab ayam Serama British</ref>, kelab ayam Serama pertama di UK. Mereka menubuhkan piwaian bagi baka Serama Inggeris. Akhirnya pada tahun 2008, kelab ini telah diiktiraf secara rasmi sebagai kelab penternak gabungan dengan Kelab Ayam Great Britain.[1]
Ayam Serama masih agak jarang dan mahal sebahagian besar tanah besar Eropah. Belanda mungkin memiliki bilangan ayam Serama terbesar di luar UK. Kebanyakan baka di Belanda adalah keturunan dari ayam / telur yang diimport dari Amerika dan dari UK.

 Ciri-ciri umum

Ayam Serama merupakan ayam teringan di dunia. Biasanya bawah dari 500g, tetapi dengan ayam yang lebih kecil bawah 250g telah dibiakkan di negara asalnya Malaysia. Ayam Serama bercirikan oleh bentuk badan tegak mereka, dada penuh, bulu ekor ditegakkan dan rapt pada badan dan sayap mendatar dipegang hampir mencecah tanah. Di Malaysia ia digambarkan sebagai pahlawan berani dan ayam malaikat, kerana penampilan mereka menyerupai manusia.

 Pembiakan

Secara keseluruhan ayam Serama adalah ayam yang agak mudah untuk membiak. Selepas bertelur ia mengambil masa lebih kurang 19-21 hari untuk anak ayam terbentuk dan menetas. Anak ayam lebih lemah pada suhu sejuk berbanding baka lain kerana bandingan saiz badannya yang kecil. Selepas menetas ia mengambil masa 16-18 minggu untuk ayam matang dan mencapai titik di mana ia sendiri sudah boleh mula bertelur. Telur Serama bukanlah baka yang mudah untuk menetas dari telur dan ada beberapa hipotesis mengenai hal ini; pembiakbakaan dalam sesama sendiri mungkin salah satu sebabnya, yang lain adalah kemungkinan telur agak kecil (mungkin menghampiri had terendah yang mungkin bagi menghasilkan telor yang mampu menetas). Kebersihan yang baik, tatarajah pengeraman dan penternakan stok induk adalah kritikal bagi kejayaan. Saiz am telur tidak terlalu besar, saiz telur biasanya antara 2 hingga 3 biji telur puyuh biasa atau 4 hingga 6 biji bagi telur Serama yang menyerupai saiz dan ketumpatan dengan sebiji saiz telur ayam piwaian. Ayam yang lebih kecil kemungkinannya bertelur yang lebih kecil tetapi terlalu kecil untuk berkembang
Juara Klasik Cajun 2009

AYAM KAMPUNG


 
Seekor ayam kampung betina
Ayam kampung jantan
Ayam kampung yang dipelihara di kawasan luar bandar.
Ayam ternak lepas diberi makan
Ayam kampung adalah istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas. Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range chicken) atau ayam organik (organic chicken).

 Asal-usul ayam kampung

Pada asalnya ayam kampung ini telah lama diternak di Malaysia dan negara-negara dunia ketiga lain. Dengan kemasukan pedagang-pedagang luar suatu masa dahulu khususnya pedagang dari Negara China ini yang membawa baka ayam yang dinamakan Canton telah dikacukkan dengan ayam di sini maka lahirlah generasi kedua ayam kampung ini. Pada zaman penjajahan Inggeris di tanah Melayu pula mereka membawa baka dari negara Eropah maka dikacukkan dengan ayam-ayam yang terdapat di sini. Sejak itu lahirlah berbagai gelaran ayam kampung seperti ayam botak, ayam bulu balik, ayam selasih, ayam janggut, ayam laga atau ayam sabung, ayam togel, ayam katik atau ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.

 Ciri-ciri ayam kampung

Ayam kampung dipelihara di kawasan perkampungan luar bandar dan ada sesetengah penternak menyediakan reban untuk ayam kampung ini tidur pada waktu malamnya. Jika penternak yang tidak menyediakan reban ayam, ayam-ayam kampung ini akan tidur di atas pokok yang renek bagi mengelak dari diserang oleh musang pada waktu malam.
Ayam kampung ini mestilah mempunyai peluang untuk bergerak aktif tanpa perlu dikurung pada waktu siang hari dan pandai mencari makanan tambahan seperti serangga kecil, ulat, belalang dan cacing serta bahan daripada tumbuhan seperti bijirin, buah dan dedaun termasuk dari spesies tumbuhan herba. Kebiasaanya penternak ayam kampung ini akan memberi makanan berupa sisa makanan, lebihan nasi, dedak, jagung, ubi dan sebagainya pada waktu sebelah pagi sebelum ayam-ayam ini berkeliaran mencari makanannya sendiri.
Ayam-ayam kampung ini begitu aktif bergerak dan pergerakan otot yang aktif serta pengambilan makanan berunsur organik menghasilkan daging yang lazat dan berkhasiat tinggi. Ciri-ciri daging yang enak dan berprotein tinggi tanpa kolesterol ini menyebabkan harga ayam kampung di pasaran adalah tinggi berbanding dengan harga ayam daging komersil. Daging ayam kampung ini juga agak liat, pejal dan manis berbanding dengan ayam daging komersil yang dijual di pasaran.
Selaian itu baka ayam kampung ini mempunyai bulu tipis, lebih berat, kaki besar dan panjang, kulit berwarna kuning atau kemerahan-merahan. Ayam kampung KH-B1 diternak secara separa bebas dengan makanan komersil dan makanan berasaskan padi sebagai makanan utama. Ekstrak bawang putih, halia dan gula merah sebagai antibiotik juga rumput napier sebagai penyedap rasa dagingnya. Semburan BIO-TEC dilakukan secara berkala untuk menghapuskan bau yang tidak menyenangkan dan menghapuskan lalat juga sebagai minuman kesihatan kepada ayam. Berat ayam KH-B1 untuk dipasarkan ialah: Betina 1.7kg - 1.9kg, Jantan 2kg - 2.5kg.

 Penetasan telur dan pembiakkan

Telur ayam kampung ini diperolehi dari ayam kampung yang menetas di dalam reban ayam atau di merata tempat yang dikira selamat dari sebarang gangguan haiwan lain. Musuh utama ketika ayam kampung ini bertelur ialah biawak, ular, dan sebagainya yang cuba memakan telur-telur ayam kampung ini. Telur ini memakan masa sehingga 21 hari untuk menetas.
Musuh utama bagi anak-anak ayam kampung yang baru menetas ini ialah pada waktu siang ianya sering diganggu oleh burung helang, kucing dan burung berilau, manakala sebelah malamnya ia sering diganggu oleh musang dan burung hantu. Kejayaan ternakan ayam kampung ini bergantung kepada baka yang berkualiti, makanan, pengurusan dan persekitaran yang baik.
Ayam kampung ini melibatkan perkahwinan secara tabie atau semulajadi iaitu 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina dan kebiasaan ibu ayam kampung ini boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
 
Keistimewaan ayam kampung
  • Ayam kampung mempunyai harga yang tinggi di pasaran.
  • Ayam kampung ini boleh dibiakkan atau diternak sepanjang tahun.
  • Dagingnya pejal, manis dan berprotein tinggi.
  • Ia juga boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang tanpa perlu dikawal.
  • Sisa-sisa makanan di rumah boleh diberikan dan dijadikan makanan ayam.
  • Ibu ayam kampung ini dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
  • Ibu ayam kampung ini boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk, hujan dan gangguan musuh.

 Tanda-tanda ayam berpenyakit

  • Ayam yang tidak mahu makan atau berkeliaran mencari makanan sendiri.
  • Lembik, lemah dan tidak aktif.
  • Pucat serta keluar hingus atau lendir dari hidung
  • Najisnya cair atau berdarah
  • Gangguan saraf pada ototnya seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.

 Rujukan

 Pautan luar


CENCURUT KECIL


Cencurut Terkecil
Conservation status
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Soricomorpha
Keluarga: Soricidae
Genus: Suncus
Spesies: S. etruscus
Nama binomial
Suncus etruscus
(Savi, 1822)
Taburan Cencurut Terkecil
(biru— asal, hitam— mungkin ada tidak dikenalpasti asalnya)
Cencurut Terkecil (bahasa Inggeris: Etruscan shrew atau Savi's Pigmy Shrew) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Suncus etruscus.


 Taburan

Cencurut Terkecil boleh didapati di Malaysia.

 Ciri-ciri

Cencurut Terkecil adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : Insectivora, tergolong dalam keluarga :Soricidae. Cencurut Terkecil adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
Jantung Cencurut Terkecil terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

 Pembiakan

Sebagai mamalia, Cencurut Terkecil berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cencurut Terkecil akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

CENCURUT RUMAH


Cencurut Rumah
Conservation status
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Soricomorpha
Keluarga: Soricidae
Genus: Suncus
Spesies: S. murinus
Nama binomial
Suncus murinus
(Linnaeus, 1766)
Taburan Cencurut Rumah
(biru— asal, merah— diperkenalkan)
Cencurut Rumah (bahasa Inggeris: House Shrew) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Suncus murinus. [1]


 Taburan

Cencurut Rumah boleh didapati di Malaysia.

 Ciri-ciri

Cencurut Rumah adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : Insectivora, tergolong dalam keluarga :Soricidae. Cencurut Rumah adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
Jantung Cencurut Rumah terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

 Pembiakan

Sebagai mamalia, Cencurut Rumah berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cencurut Rumah akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan

Cencurut rumah boleh dianggap sebagai haiwan yang berguna kepada manusia kerana ia merupakan insektivora yang memakan serangga perosak. Malangnya ia kerap dibunuh kerana tersalah cam sebagai tikus.

CERPELAI MAKAN KETAM

Crab-eating mongoose
Conservation status
Scientific classification
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Herpestidae
Subfamily: Herpestinae
Genus: Herpestes
Species: H. urva
Binomial name
Herpestes urva
Hodgson, 1836
Crab-eating mongoose range
(green - extant, pink - probably extant)Cerpelai Makan Ketam (bahasa Inggeris: Crab-eating Mongoose) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Herpestes urva.
Sungguhpun nama biasa mereka Cerpelai Makan Ketam, permakanannya bukah khusus kepada ketam, tetapi juga kepada semua yang dapat ditangkap mereka, termasuk ikan, siput, katak, tikus, burung, reptilia, dan serangga.
Mereka adalah haiwan nocturnal, perenang yang baik, dan menghabiskan banyak masa dalam atau berhampiran air atau tanah lembab.

[sunting] Taburan

Cerpelai Makan Ketam (Herpestes urva) merupakan spesies cerpelai yang terdapat di barat laut India, Nepal, Myanmar, selatan China, dan sepanjang Asia Tenggara, termasuk negara Malaysia, Taiwan, Laos, Thailand dan Vietnam.

[sunting] Ciri-ciri

Cerpelai Makan Ketam adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : Carnivora, tergolong dalam keluarga :Viverridae. Cerpelai Makan Ketam adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
Ia biasanya bewarna kelabu, dengan jalur putih lebar pada leher dari pipi hingga pada bahagian dada. Pada lehernya kelabu logam dengan hujung bewarna putih, memberikan penampilan beruban (garam dan lada sulah). Kaki belakangnya mempunyai tapak yang agak berbulu tebal. Ekornya pendek dengan warna sekata dan hujung lebih putih.
Jantung Cerpelai Makan Ketam terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

[sunting] Pembiakan

Sebagai mamalia, Cerpelai Makan Ketam berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cerpelai Makan Ketam akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

CERPELAI JAWA


Cerpelai Jawa
frames
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Kordata
Subfilum: Vertebrata
Kelas: Mamalia
Order: Carnivora
Famili: Viverridae
Genus: Herpestes
Spesies: H. javanicus


Cerpelai Jawa (bahasa Inggeris: Small Asian Mongoose) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Herpestes javanicus.


 Taburan

Cerpelai Jawa juga boleh didapati di Indonesia.

 Ciri-ciri

Cerpelai Jawa adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : Carnivora, tergolong dalam keluarga :Viverridae. Cerpelai Jawa adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
Jantung Cerpelai Jawa terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

 Pembiakan

Sebagai mamalia, Cerpelai Jawa berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cerpelai Jawa akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

 Pengekalan

Cerpelai Jawa merupakan haiwan yang dilindungi dan memerlukan lesen pemburuan.

CECADU SIAM


Cecadu Siam
feeding on Kapok (Ceiba pentandra) at night in Kolkata, West Bengal, India.
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Bertulang belakang
Kelas: Mamalia
Order: Karnivor
Keluarga: Viverridae
Subkeluarga: Paradoxurinae
Genus: Cynopterus
Spesies: C. sphinx
Nama binomial
Cynopterus sphinx

Cecadu Siam (bahasa Inggeris: Greater Short-nosed Fruit Bat) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Cynopterus sphinx.


 Taburan

Cecadu Siam boleh didapati di Malaysia.

 Ciri-ciri

Cecadu Siam adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : Chiroptera, tergolong dalam keluarga :Pteropodidae. Cecadu Siam adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
Jantung Cecadu Siam terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

 Pembiakan

Sebagai mamalia, Cecadu Siam berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Cecadu Siam akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

 Pengekalan

Cecadu Siam merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

ARNAB


Arnab (rabbit) atau kelinci (hare) merupakan sejenis haiwan mamalia yang tergolong dalam famili Leporidae yang tergolong dalam order Lagomorpha. Arnab mudah dikenali dengan telinganya yang panjang dan tirus, gigi acip tengah yang ketara dalam mulut, kaki belakangnya yang besar berbanding kaki depan, serta ekornya yang pendek. Arnab boleh hidup secara liar mahupun dijadikan haiwan peliharaan atau ternakan yang memberikan sumber makanan kepada manusia.
Dalam bahasa Melayu, perkataan "arnab" berasal dari bahasa Arab, iaitu arnab[1] (أرنب). Perkataan "kelinci" pula lebih banyak digunakan dalam bahasa Indonesia, dan berasal dari bahasa Belanda, yakni istilah konijntje yang bererti "anak arnab".[2] Apapun, ini jelas menunjukkan bahawa masyarakat Nusantara mula mengenali arnab atau kelinci daripada perdagangan antarabangsa pada zaman silam, padahal di Pulau Sumatera ada satu spesies arnab asli (Nesolagus netscheri) yang baru ditemui pada tahun 1972.[3] Nama saintifik famili "Leporidae" pula berasal dari perkataan lepus, iaitu arnab dalam bahasa Latin.

 Habitat


Lubang arnab
Bermacam-macam jenis arnab tinggal di kawasan padang rumput, hutan, gurun, tundra dan tanah lembap[4] mengikut kesesuaian dengan spesiesnya. Kebanyakan spesies arnab tinggal dalam sarang bawah tanah yang dimasuki melalui lubang, tetapi berbeza pula dengan arnab dalam genus Lepus yang bertempat tinggal di atas tanah dengan kawasan rumput yang rata sebagai sarang. Kebanyakan spesies arnab tinggal secara berkelompok.
Lebih separuh jumlah populasi arnab di dunia tinggal di Amerika Utara.[4] Arnab juga merupakan haiwan asli di Eropah, Asia Tenggara, Asia Timur, Afrika dan Amerika Selatan. Arnab mula-mula memasuki Amerika Selatan kesan peristiwa Pertukaran Besar Amerika. Sebahagian besar benua itu cuma ada satu spesies arnab, iaitu tapeti, manakala di kawasan kerucut selatan benua itu pula tiada spesies arnab yang asli.

 Anatomi

Arnab merupakan mamalia bersaiz kecil atau sederhana, mengikut spesiesnya, iaitu sekecil Brachylagus idahoensis yang panjangnya 25–29 cm dari kepala hingga ekor, dan beratnya sekitar 300 gram, hingga sebesar Lepus europaeus yang mencapai kepanjangan 50–76 cm dan berat 2.5 hingga 5 kilogram. Bulu arnab biasanya tebal dan lembut, berwarna perang, kelabu, atau kuning pucat. Ekornya berbentuk segumpal kecil bulu berwarna keperangan (berhujung putih bagi arnab ekor kapas).[5] Arnab liar tidak ketara perbezaannya dari segi kadaran tubuh atau cara berdiri, dengan tubuh badan yang montok dan berbentuk telur.
Arnab merupakan haiwan digitigrad, iaitu berjalan secara menjengket. Arnab mempunyai sepasang kaki belakang berjari empat yang panjang, dan kaki hadapan berjari lima yang lebih pendek (termasuk kuku embun pada tapak kaki).[6] Arnab mempunyai kaki belakang yang besar dan kuat. Tapak kakinya berbulu supaya mudah mencengkam tanah ketika berlari, apatah lagi dilengkapi kuku yang kuat di kesemua jari kakinya.
Arnab juga terkenal dengan telinga yang panjang dan boleh digerakkan, serta deria pendengaran yang hebat sekali. Matanya besar dan penglihatannya bagus pada waktu malam, mencerminkan kehidupan arnab liar sebagai haiwan nokturnal (berjaga malam) atau krepuskul (berjaga senja).[7] Telinga arnab yang sepanjang 10 cm (3.9 in) atau lebih, mungkin merupakan kesan adaptasi untuk mengesan pemangsa.
Arnab mempunyai dua peranggu gigi acip, iaitu satu di depan dan satu lagi di belakang. Oleh yang demikianlah arnab sebenarnya tidak tergolong dalam rodensia.[8] Carl Linnaeus pernah menggolongkan arnab dan rodensia dalam kelas Glires; tetapi mereka berdua kemudian diasingkan kerana ramai sekali yang berpendapat bahawa keserupaan sesama mereka adalah hasil evolusi tumpuan. Akan tetapi, analisa DNA terkini serta penemuan leluhur sepunya telah menyokong hujah bahawa arnab dan rodensia sama keturunan, oleh itu kedua-duanya sekali dianggap tergolong dalam satu superkelas iaitu Glires.[9]
Arnab merupakan haiwan pencerna usus belakang, yakni kebanyakan proses pencernaan arnab berlaku di dalam usus besar dan usus buntunya. Dalam tubuh arnab, sekum adalah 10 kali besar perut. Sekum dan usus besar membentuk kira-kira 40% saluran pencernaan arnab.[10] Perototan sekum yang unik ini membolehkan salur ususnya menapis bahan berserabut daripada bahan yang lebih mudah dicernakan; bahan berserabut itu dikumuhkan dalam bentuk tinju, manakala bahan yang lebih berkhasiat itu dibubuh dalam lapis mukus dalam bentuk sekotrop (tinja malam). Sekotrop ini kaya dengan zat galian, vitamin dan protein yang diperlukan untuk kesihatan arnab. Arnab memakan bahan kumuh ini untuk memenuhi keperluan khasiatnya; lapisan mukus membolehkan khasiatnya melalui perut yang berasid untuk dicernakan dalam usus. Proses ini membolehkan arnab menyarikan khasiat-khasiat yang diperlukan dari makanannya.[11]
Arnab merupakan haiwan mangsa, oleh itu ia sentiasa peka terhadap persekitarannya. Jika berdepan dengan kemungkinan ancaman, arnab berhenti bergerak dan memperhatikan sekitarnya, kemudian mengingatkan arnab-arnab lain dalam sarang dengan berdetap-detup sekuat-kuatnya di atas tanah. Arnab mempunyai medan penglihatan yang sangat luas, cukup berguna untuk mengimbas persekitaran di atas kepalanya.[12] Arnab terlepas dari pemangsa dengan menggali tanah, meloncat pergi secara gerak siku keluang, dan memberikan sepakan yang kuat dengan kaki belakang sekiranya ditangkap. Gigi yang kuat juga membolehkan arnab menggigit musuh untuk melepaskan diri daripada pergelutan.[13]

 Evolusi

Spesies arnab tertua yang dikenal pasti setakat ini berasal dari akhir zaman Eosen, ketika famili arnab ini sudah berada di Amerika Utara dan Asia. Sepanjang perjalanan evolusinya, kelompok ini semakin menyesuaikan diri dengan kehidupan berlari dan meloncat dengan pantas. Misalnya, Palaeolagus, spesies arnab pupus dari epok Oligosen di Amerika Utara, mempunyai kaki belakang yang lebih pendek daripada arnab zaman sekarang (menandakan bahawa ia mungkin lebih pandai berlari daripada meloncat) tetapi selain itu sama sifatnya dengan arnab moden[14].

 Biologi dan tabiat

 Pembiakan


Seperinduk anak arnab

Anak arnab dalam sarang
Arnab mempunyai kadar pembiakan yang besar sekali. Musim membiak bagi kebanyakan arnab adalah 9 bulan, dari Februari hingga Oktober. Di Australia & New Zealand, musim membiak adalah dari akhir Julai hingga akhir Januari. Tempoh kebuntingan biasanya adalah 30 hari, ataupun lebih lama lagi bagi arnab dalam genus Lepus. Arnab biasanya boleh melahirkan 4 hingga 12 ekor anak, tetapi baka yang lebih besar mampu melahirkan banyak lagi arnab. Seekor anak arnab boleh bercerai susu sebaik mencecah umur 4 hingga 5 minggu. Ertinya, dalam satu musim, seekor ibu arnab boleh melahirkan sebanyak 800 anak, cucu dan cicit. Arnab betina sedia membiak pada usia sekitar enam bulan, dan arnab jantan pula sekitar tujuh bulan. Arnab mengambil masa yang sangat singkat untuk pikat-memikat dan mengawan, iaitu selama 30 hingga 40 saat. Kelakuan arnab ketika pikat-memikat melibatkan jilat-menjilat, hidu-menghidu, dan si jantan mengejar si betina. Arnab juga sering menyembur kencing sebagai kelakuan seksual. Arnab betina mungkin keguguran bulu bergumpal-gumpal sewaktu tempoh hamil.
Proses penghasilan ovum bermula 10 jam selepas mengawan. Selepas mengawan, arnab betina membuat dan mengalas sarangnya dengan bulu dari gelambir, rusuk dan perutnya. Kelakuan ini juga mendedahkan puting arnab betina untuk membolehkannya menetek anak-anaknya. Dalam kebanyakan spesies, anak arnab lahir buta, dogel, dan tidak berupaya (kecuali spesies-spesies dalam genus Lepus dan Sylvilagus yang anaknya sudah berbulu, boleh membuka mata dan mampu menjaga diri sebaik sahaja dilahirkan). Keimunan pasif (keimunan yang diperoleh melalui pemindahan antibodi atau limfosit peka daripada haiwan lain) diperoleh oleh anak arnab sebelum lahir melalui pemindahan plasenta. 10 atau 11 hari selepas lahir, anak arnab boleh membuka mata, kemudian ia boleh makan sendiri sekitar usia 14 hari.
Walaupun dogel ketika lahir, namun bulu anak arnab mula tumbuh dalam masa beberapa hari sahaja. Pada umur 5 hingga 6 minggu, bulu anak arnab yang lembut ini diganti dengan bulu pra-dewasa. Sekitar umur 6 hingga 8 bulan, bulu pertengahan ini diganti pula dengan bulu dewasa sepenuhnya, selepas itu arnab bersalin bulu dua kali setahun. Oleh sebab susu arnab sangat berkhasiat, anak arnab hanya perlu ditetek selama beberapa minit, sekali atau dua kali sehari.[15]
Jangka hayat arnab adalah kira-kira 9–12 tahun;[16][17] arnab yang paling panjang usia di dunia mencapai 18 tahun.[18]

 Pemakanan

Hampir semua arnab merupakan haiwan maun (kecuali beberapa spesies Lepus),[19][20], yang gemar meragut rumput, herba, dan rumpai berdaun, tetapi juga memakan buah-buahan dan biji-bijian. Oleh itu, diet arnab mengandungi jumlah selulosa yang banyak dan sukar dicernakan. Masalah ini diselesaikan dengan mengumuhkan dua jenis tinja yang berbeza, iaitu tahi keras dan biji-biji hitam lembut likat yang dimakan segera. Arnab memakan semula bahan buangannya sendiri (tidak mengunyah mamahan seperti yang dilakukan oleh lembu dan haiwan maun yang lain) untuk mencernakan lagi makanannya serta memperoleh khasiat yang mencukupi.[21]
Sama seperti rodensia (tikus dan sebagainya), arnab mempunyai sepasang gigi acip depan yang kuat, tetapi juga dilengkapi sepasang lagi gigi acip di kedua-dua belah gigi besar pada rahang atas, apatah lagi struktur giginya berbeza daripada gigi acip rodensia. Sama dengan rodensia juga, arnab tiada gigi taring, tetapi pipinya lebih berisi daripada rodensia. Rumus kegigian kebanyakan spesies arnab ialah Upper: 2.0.3.3 / Lower: 1.0.2.3
Arnab meragut dengan sekuat-kuat dan secepat-cepatnya pada separuh jam pertama waktu meragut (biasanya pada lewat petang), diikuti pemakanan yang lebih berpilih pada separuh jam seterusnya. Pada waktu ini, arnab juga mengumuhkan biji-biji tahi yang keras dan tidak dimakan semula. Jika persekitarannya tidak begitu mengancam, arnab boleh berada di luar sarang berjam-jam lamanya, dan sekali-sekala meragut makanan. Ketika di luar sarang, adakalanya arnab memakan semula biji-biji kumuhan lembut yang separa tercerna. Kelakuan ini jarang dapat diperhatikan kerana biji-biji tersebut dimakan semula sebaik sahaja dikumuhkan. Pemakanan semula ini paling biasa berlaku sekejap-sekejap dalam sarang dari pukul 8 pagi hingga 5 petang.
Bijian keras terbentuk daripada cebisan kulit ari dan tangkai tumbuhan yang seakan rumput kering, iaitu hasil buangan akhir selepas bijian lembut dimakan semula. Tahi keras ini hanya dikumuhkan di luar sarang dan tidak dimakan balik. Tahi lembut biasanya dihasilkan beberapa jam selepas meragut rumput, iaitu selepas semua tahi keras dikumuhkan. Tahi lembut ini terdiri daripada mikro-organisma dan dinding sel tumbuhan yang tak tercerna.
Bahan tumbuhan yang terkunyah berkumpul dalam sekum besar, sebuah kebuk sekunder di antara usus besar dan kecil yang berisi sejumlah besar bakteria simbiosis yang membantu pencernaan selulosa serta menghasilkan vitamin B tertentu. Biji tahi ini terdiri daripada 56% bakteria pada berat kering, dan oleh itu mengandungi purata 24.4% protein. Biji-biji ini kekal utuh selama enam jam dalam dalam perut, sementara bakteria dalamnya terus mencernakan karbohidrat tumbuhan. Tahi lembut terbentuk di sini dan mengandungi vitamin yang sebanyak lima kali ganda dalam tahi keras. Selepas dibuang, tahi lembut itu dimakan bulat-bulat oleh arnab dan dicernakan semula di dalam perut. Proses pencernaan berganda ini membolehkan arnab menggunakan khasiat yang mungkin terlepas olehnya ketika mula-mula melalui usus, dan juga khasiat-khasiat yang terbentuk daripada kegiatan mikrob untuk memastikan supaya arnab memperoleh khasiat yang secukupnya daripada pemakanannya.[5] Proses bagi arnab ini sama tujuannya dengan peruminatan bagi lembu dan kambing.[22]
Arnab tidak boleh muntah kerana dilarang oleh fisiologi sistem pencernaannya.[23]

 Hubungan dengan manusia

Rencana utama: Arnab bela jinak] Arnab sebagai haiwan belaan

Arnab Eropah (Oryctolagus cuniculus)
Arnab juga terkenal sebagai haiwan belaan yang boleh tinggal dalam rumah. Arnab dalam rumah biasanya dikurung dalam petak atau sangkar, ataupun diletakkan dalam tempat yang selamat untuk berkeliaran atau bersenam, seperti ruang tamu. Arnab boleh dilatih untuk menggunakan kotak jerami (untuk membuang air) ataupun menyambut panggilan orang. Arnab bela jinak yang tidak tinggal dalam rumah pula biasanya ditempatkan dalam sangkar di luar rumah. Ada arnab belaan yang tinggal dalam sangkar di luar pada waktu siang untuk mendapatkan udara segar dan cahaya matahari, kemudian dibawa masuk pada waktu malam. Arnab dalam genus Lepus jarang sekali dijadikan haiwan belaan.
Tak kira di dalam atau di luar, kurungan arnab biasanya dimeriahkan dengan alat-alat seperti para, terowong, bola, dan mainan. Arnab belaan juga diberikan ruang tambahan untuk bersenam, untuk meniru ruang terbuka yang direntasi oleh arnab liar. Petak bersenam juga digunakan sebagai tempat yang selamat untuk arnab berkeliaran.
Makanan arnab belaan biasanya terdiri daripada rumput Timothy yang tak terhingga, sedikit makanan biji, dan sedikit sayur-sayuran segar. Arnab memerlukan bekalan air segar yang bersih dan tak terbatas. Arnab ialah haiwan sosial yang boleh mencari teman dengan pelbagai jenis haiwan, termasuk manusia, arnab lain, tikus belanda ataupun kucing dan anjing. Pertubuhan kebajikan haiwan seperti House Rabbit Society mengesyorkan agar arnab tidak dijadikan haiwan belaan kanak-kanak kecil kerana kanak-kanak pada usia ini biasanya sukar berdiam diri, bertenang dan berlemah-lembut ketika bersama arnab. Sebagai haiwan mangsa, arnab merupakan haiwan yang sentiasa berjaga-jaga dan mudah terkejut. Tulang arnab rapuh sekali, khususnya di bahagian belakang, oleh itu arnab perlu didukung pada perut dan punggungnya apabila diangkat. Kanak-kanak berusia tujuh tahun ke atas biasanya cukup matang untuk menjaga arnab.[24]

Arnab sebagai sumber makanan dan pakaian


Daging arnab di pasaran

Pedati kayu lama yang ditimbuni kulit arnab, di New South Wales, Australia
Selain menjadi haiwan peliharaan, arnab juga diternak untuk daging sebagai makanan manusia, terutamanya di Eropah, Amerika Utara dan Selatan, dan Timur Tengah. Daging arnab masih dijual dalam pasar dan kedai daging di United Kingdom, tetapi bukan dalam pasar raya, sebaliknya lebih tertumpu di pasar tani dan juga Borough Market yang terkenal di London, di mana bangkai arnab diperagakan di khalayak umum secara tergantung bersama burung kuang dan haiwan buruan yang lain.[25] Daging arnab pernah dijual secara besar-besaran di Sydney, Australia, tetapi kini sudah berkurangan ekoran penyakit miksomatosis yang diperkenalkan di negara itu untuk cuba menghapuskan populasi arnab buas.
Daging arnab diperoleh dengan memburu atau menternak. Jerat dan senjata berapi digunakan untuk menangkap arnab liar untuk dimakan. Di merata tempat, arnab juga diternak untuk dagingnya, kemudian disembelih dengan menghentak belakang kepalanya. Daging arnab merupakan sumber protein yang bermutu tinggi[26], dan boleh digunakan dalam sebanyak cara yang boleh seperti daging ayam. Sebenarnya, seorang tukang masak terkenal, Mark Bittman berkata bahawa daging arnab ternak sama rasanya dengan ayam kerana kedua-dua dagingnya ibarat palet kosong yang boleh dilapisi dengan mana-mana perisa yang disukai.[27] Daging arnab lebih pejal daripada daging lembu, babi dan ayam.
Penggunaan arnab sebagai sumber makanan berdaging dibelenggui beberapa masalah, antaranya termasuk: tularemia (“demam arnab”)[28], dan juga “kebuluran arnab” yang mungkin sekali disebabkan oleh kekurangan asid lemak penting dalam daging arnab. Arnab juga menjadi makanan kegemaran ular sawa besar, seperti ular sawa Burma dan ular sawa rendam, baik di alam liar mahupun dalam kurungan.
Pemakanan arnab adalah terlarang dalam agama Yahudi kerana meskipun mengunyah mamahannya, namun kukunya tidak berbelah, seperti yang ditetapkan oleh kitab Imamat[29] dan kitab Ulangan[30] dalam Alkitab Ibrani.
Bulu arnab adakalanya digunakan untuk membuat pakaian dan perhiasan diri, seperti skaf dan topi. Arnab Angora diternak untuk bulunya yang panjang dan halus dan boleh dicukur seperti bulu biri-biri. Arnab juga bagus untuk menghasilkan tahi dan kencing yang penuh dengan nitrogen, untuk meningkatkan daya pengeluaran pokok lemon. Susu arnab juga memberikan faedah perubatan dan khasiat kerana kekayaan kandungan proteinnya.[31]

 Masalah alam sekitar


Arnab Eropah yang diserang penyakit miksomatosis di Shropshire, England.

Apabila dibawa masuk ke tempat baru, arnab boleh membiak secara berlebihan sehingga mengacau ketenteraman manusia, seperti di kampus universiti ini.
Arnab menjadi punca masalah alam sekitar apabila dilepaskan ke alam liar oleh manusia. Disebabkan kekuatan selera dan kadar pembiakannya, penjarahan arnab liar mendatangkan masalah kepada para petani. Pelbagai cara telah digunakan untuk membendung populasi arnab, seperti menyembur gas, membina pagar, menembak, menjerat, dan membela feret sebagai pemangsa, namun cara-cara yang paling berkesan ialah penciptaan penyakit miksomatosis dan kalisivirus. Di Eropah, di mana arnab diternak secara besar-besaran, arnab dilindungi daripada ancaman miksomatosis dan kalisivirus dengan sejenis virus terubah suai secara genetik yang dibangunkan di Sepanyol.
Di Australia dan New Zealand, arnab dipandang sebagai haiwan perosak sehingga tuan tanah diwajibkan oleh undang-undang untuk mengawalnya.[32][33]

 Arnab dalam kebudayaan dan kesusasteraan

Oleh sebab kebolehannya banyak beranak, arnab dilihat sebagai lambang kesuburan atau kelahiran semula, dan sekian lama dikaitkan dengan musim bunga dan perayaan Easter (seperti Arnab Easter). Peranan spesies arnab sebagai haiwan mangsa juga menjadikan arnab sebagai lambang kemurnian hati.

 Budaya rakyat dan mitos

Dalam budaya rakyat, arnab sering dijadikan watak penipu yang menggunakan kelicikan untuk mengatasi musuhnya.
  • Dalam mitos Aztek, satu dewata 400 dewa-dewi arnab yang bernama Centzon Totochtin, diketuai oleh Ometochtli atau Dwi-Arnab, melambangkan kesuburan, keraian, dan kemabukan.
  • Dalam mitos Cina, seekor ‘arnab jed’ mengiringi dewi Chang'e di Bulan. Arnab juga ialah satu daripada dua belas bintang dalam zodiak Cina. Harus diambil perhatian bahawa versi Vietnam bagi zodiak Cina menggantikan arnab dengan kucing, kerana arnab bukan haiwan asli di Vietnam.
  • Kaki arnab dibawa sebagai azimat yang dipercayai membawa tuah. Amalan ini terdapat di merata dunia, semenjak seawal-awal tahun 600 SM di Eropah.[34]
  • Dalam mitos Jepun, arnab tinggal di Bulan untuk membuat pulut mochi. Ini berasal dari corak tompok-tompok gelap pada permukaan bulan yang menyerupai arnab yang berdiri berjengket-jengket sambil menumbuk lesung. Mitos Korea ada cerita yang seumpama ini, cuma arnab di bulan membuat kuih tteok.

 Arnab cereka

Perwatakan arnab sebagai tukang helah menonjol dalam budaya popular Amerika; misalnya watak Br'er Rabbit dalam cerita rakyat kaum Amerika Afrika; tidak lupa juga watak kartun kesukaan ramai, Bugs Bunny ciptaan Warner Bros. Arnab yang bersifat manusia turut muncul dalam filem, bahan sastera dan teknologi, khususnya watak Arnab Putih (White Rabbit) dan March Hare dalam Alice's Adventures in Wonderland oleh Lewis Carroll; tidak lupa juga siri Peter Rabbit oleh Beatrix Potter.

[sunting] Pengelasan


Arnab Ekor Kapas Timur (Sylvilagus floridanus)
Arnab pernah digolongkan dalam order Rodentia sehingga tahun 1912, kemudian dialihkan ke order baru Lagomorpha bersama pika.
Order Lagomorpha

Lihat juga

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...